2010-04-28

Zac Poonen- O relaţie intimă cu Domnul

 

O relaţie intimă cu Domnul – Zac Poonen

  

Cântarea Cântărilor este o ilustraţie a lui Hristos şi a bisericii. Toţi credincioşii – atât cei căsătoriţi, cât şi cei necăsătoriţi pot studia această carte şi să-şi adâncească relaţia lor cu Domnul. O relaţie personală, tandră, loială cu Hristos este izvorul din care curge întreaga slujire adevărată pentru Domnul – fie evanghelizare, plantarea de biserici, învăţătură biblică, lucrări sociale sau orice altceva. Trebuie să învăţăm mai întâi „Cântarea Mirelui şi a Miresei” – cântarea pe care Domnul nostru ne-o cântă, şi aceea pe care i-o cântăm Lui înapoi.

 

 

Un semn al creşterii spirituale este acela că învăţăm să ascultăm de Domnul mai mult decât să vorbim noi înşine.

 

În capitolul 4 din Cântarea Cântărilor, auzim o apreciere lungă a miresei din partea Mirelui. Mireasa îşi găseşte Mirele exprimându-şi admiraţia faţă de ea. El admiră fiecare parte din ea şi încheie spunând „Eşti frumoasă de tot, iubito” (4:7). Apoi o invită zicând „Vino cu mine din Liban! Priveşte din vârful muntelui Amana, din vârful muntelui Senir şi Hermon, din vizuinile leilor” (4:8). Aceasta este o invitaţie să trăim în locurile cereşti. Domnul spune „Nu privi la lucruri dintr-un punct de vedere scăzut, pământesc. Vino cu Mine în locurile cereşti şi priveşte totul din puctul acela de vedere. Lucrurile pământeşti vor deveni atunci mici, reduse şi fără valoare, când le priveşti de acolo.” Domnul vrea să ne ridice pe un podiş mai înalt. Este adevărat, acolo sunt lei – demoni, autorităţi şi puteri demonice. Însă vom fi cu Domnul acolo şi împreună cu El vom birui toate acele puteri demonice. Mireasa este invitată acum la război spiritual.

 

Mirele îşi numeşte mireasa o „grădină închisă” (4:12) – o grădină întreagă, numai pentru Mire. Ea nu aparţine nimănui altcuiva. Ea aparţine în mod exclusiv Domnului ei. Este relaţia ta cu Domnul în felul acesta? Poate Domnul să-ţi spună „Tu esti grădina Mea privată, numai a Mea” ? Sunt multe lucruri în lume care ne pot atrage, precum oportunităţi să facem mai mulţi bani decât avem nevoie, să primim putere pământească şi faimă şi să ne câştigăm un nume pentru noi înşine etc,. Astfel de ispite pot fi comparate cu alţi bărbaţi încercând să seducă mireasa. Dar mireasa aceasta nu este ademenită. Ea este preocupată în întregime cu Preaiubitul ei. Ea aparţine Mirelui ei în mod exclusiv.

 

Foarte puţini credincioşi trăiesc într-o astfel de relaţie cu Hristos, şi de aceea nu-L cunosc îndeaprope şi nu înţeleg Cuvântul Lui. Secretul înţelegerii Bibliei este acela de a avea o relaţie intimă cu Domnul mai întâi de toate – cine altcineva decât El ne poate explica mai bine ce înseamnă Cuvântul Lui? Umblă cu El la fel cum au făcut primii ucenici, şi tânjeşte să-L auzi vorbindu-ţi. Apoi, ochii vă vor fi deschişi, asemeni lor, şi inimile voastre vor izbucni în flăcări asemeni lor. Aceasta am descoperit în ultimii cincizeci de ani în care am umblat cu Domnul Meu.

 

Apoi mireasa invită vânturile de nord şi sud să vină şi să sufle peste grădina ei (4:16). Vântul de nord este vântul rece al suferinţei, nemorocirii şi încercărilor, iar vântul de sud este vântul binecuvântării, încurajării, prosperităţii şi fericirii. Nu contează care dintre aceste vânturi va sufla. Rezultatul va fi acelaşi – o mireasmă purtată pretutindeni. Fie că avem o viaţă uşoară, comfortabilă sau o viaţă plină de dificultăţi şi încercări, harul lui Dumnezeu poate face ca aroma lui Hristos să emane din noi. Multumire, laudă şi închinare pentru Dumnezeu vor emana din viaţa noastră, indiferent de circumstanţele noastre. „Să intre iubitul meu în grădina Lui, şi să mănânce din roadele ei alese.” (4:16). Tot ce este produs în viaţa noastră (grădina noastră) este pentru Domnul – nu pentru a impresiona alţi oameni cu cât de spirituali suntem noi. Când dai o mărturie despre viaţa ta, nu încerca să arăţi altora ce persoană minunată eşti. În schimb, lasă-i să vadă ce Mântuitor minunat ai! Altfel rodul tău va fi pentru oameni şi nu pentru Domnul. Mireasa spune aici „Tot din grădina mea este doar pentru Preaiubitul meu.”

 

Te-a folosit Dumnezeu pentru a aduce pe cineva la Hristos? Nu te bucura în ceea ce ai făcut tu. Bucură-te cu îngerii că un păcătos s-a pocăit. Acea persoană este converitul lui Dumnezeu şi nu al tău. Dacă ai făcut un sacrificiu pentru Domnul, nu lasă pe nimeni să ştie despre aceasta. De ce să facem reclamă sacrificiilor noastre? Oare o soţie care îşi iubeşte profund soţul spune lumii despre sacrificiile pe care ea le face pentru el? Sunt atât de multe secrete tandre între o soţie şi un soţ. Ar trebui să existe secrete tandre şi între noi şi Domnul. Poate că petreci timp singur împreună cu Domnul. E bine. Dar de ce ar trebui altcineva să ştie despre aceasta. O soţie care îşi iubeşte soţul nu va dori ca altcineva să ştie despre timpul lor împreună. De aceea ne-a spus Isus să închidem uşa când ne rugăm. Nimeni nu ar trebui să ştie despre timpul petrecut cu Preaiubitul nostru.

 

Este într-adevăr rar să găseşti asemenea creştini. Mojoritatea dintre ei sunt dornici să spună tuturor despre sacrificiile şi slujirea lor pentru Domnul – într-un fel în care îi glorifică pe ei! Aceasta este dovada cea mai clară că ei duc lipsă de o relaţie de dragoste cu Domnul. Cântarea Cântărilor este o carte importantă pentru astfel de creştini. Sunt profund mulţumitor Domnului că El m-a condus să studiez mai întâi această carte, când am început viaţa de creştin. Această relaţie de dragoste cu Domnul ar trebui să fie baza întregii noastre slujiri pentru Domnul.