2010-05-08

Zac Poonen-Puterea repetiţiei

Puterea repetiţiei – Zac Poonen

 

 

Observăm un lucru în Deuteronom – repetiţia multor lucruri care fuseseră deja scrise în cărţile anterioare ale lui Moise. Nu trebuie să fim deranjaţi de repetiţie. Repetiţia este necesară pentru a ne ţine strâns legaţi de adevăr. De aceea Dumnezeu a repetat multe lucruri în Cuvântul Său.

 

Istoria împăraţilor lui Iuda este menţionată de două ori – odată în cele două cărţi ale Împăraţilor şi din nou în cele două cărţi ale Cronicilor.

 

De ce Noul Testament începe cu patru biografii ale lui Hristos şi nu doar una? Este multă repetiţie în cele patru evanghelii. Unele lucruri se repetă de patru ori – în toate cele patru evanghelii. Trebuie să fie un motiv foarte bun pentru aceasta.

 

 

Multe lucruri sunt repetate în scrisoarea către Coloseni care fuseseră deja menţionate în Efeseni. Învăţăm din aceasta că apostolilor nu le era ruşine să se repete.

 

Unor predicatori le este teamă să repete o predică cu acelaşi subiect ca nu cumva să-şi piardă reputaţia în faţa oamenilor. Sunt preocupaţi mai mult de ceea ce vor crede oamenii despre ei, decât de nevoile acelor oameni.

 

Am auzit un evanghelist care a condus şapte zile de întâlniri într-un oraş şi a predicat în fiecare zi cu subiectul „Trebuie să te naşti din nou”. Un bărbat neconvertit care a fost prezent la toate întâlnirile a obosit să asculte acelaşi subiect în toate cele şapte zile, şi l-a întrebat de ce a predicat în fiecare zi despre „Trebuie să te naşti din nou”? Evanghelistul i-a răspuns „Pentru că trebuie să te naşti din nou”. Acesta este răspunsul. Mesajul trebuia să fie repetat până când omul era născut din nou. El nu are nevoie să audă altceva. Pacientul trebuie să i-a acelaşi antibiotic până când este vindecat!

 

Acum, dacă este să mă întrebi de ce tot spun mereu „Trebuie să capeţi biruinţă asupra păcatului”, sper că ştii răspunsul: „Pentru că trebuie să capeţi biruinţă asupra păcatului.”

 

Profeţii Vechiului Testament au repetat acelaşi mesaj fără încetare pentru că Israel avea nevoie să audă clar ce avea Dumnezeu de spus. Ieremia a predicat în principiu acelaşi mesaj timp de 46 de ani, până când aproape a obosit. Însă de multe ori, oamenii au nevoie să audă ceva de zece ori înainte ca adevărul să se afunde. Aşa că nu trebuie să ne fie niciodată ruşine să predicăm întruna pe acelaşi subiect aceleiaşi audienţe. Dacă avem ungerea, mesajul va fi totuşi proaspăt de fiecare dată când îl predicăm.

 

 

Dacă căutăm onoare de la oameni, nu ne vom repeta. Dar dacă le căutăm binele, îl vom repeta până când l-au înţeles. Aceasta este una din lecţiile pe care le învăţăm din Deuteronom – „a doua lege”.