2010-02-25

Zac Poonen-Păstrează o strajă spirituală asupra altora

Păstrează o strajă spirituală asupra altora – Zac Poonen

(Keeping A Spiritual Watch Over Others)

 

Un lider spiritual va păstra o strajă asupra sufletelor din turma lui, din moment ce trebuie să dea socoteală lui Dumnezeu într-o zi pentru fiecare dintre ele (Evrei 13:17). Ce înseamnă să „dai socoteală” pentru sufletele oamenilor? Cuvântul „socoteală” este un cuvânt financiar. Dacă pregăteşti o balanţă şi venitul din partea stângă însumează 5000 de rupii, iar cheltuielile din partea dreaptă însumează doar 4999 rupii, ceva nu este în regulă. Diferenţa poate că este doar 1 rupie, dar este totuşi un extras de cont incorect. Trebuie să dai socoteală şi de acea sumă de 1 rupie, pentru că contabilitatea este o ştiintă foarte exactă.

 

De aceea, a da socoteală lui Dumnezeu înseamnă că un lider trebuie să ştie exact cum merg lucrurile din puct de vedere spiritual cu turma lui. Trebuie să i-a acest lucru în modul cel mai serios, pentru că conducerea spirituală este o sarcină mult mai importantă decât efectuarea unei operaţii chirurgicale complicate într-un spital. Sunt în joc vieţile oamenilor – pentru veşnicie.

 

 

Un lider este responsabil pentru credincioşii din biserica lui. El nu-i poate face spirituali. Dar trebuie să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a-i aduce într-o relaţie vie cu Domnul. Scopul lui ar trebuie să fie „ca să înfăţişeze pe orice om, desăvârşit în Hristos Isus” (Coloseni 1:28). El nu-i poate opri de la căderea în păcat, dar ar fi trebuit să-i avertizeze înainte de căderea lor în păcat.

 

Când am fost în Marina Militară, sistemul de ture la bordul navei obişnuiau să se numească „gărzi”. Acestea erau ture a câte 4 ore, pe timpul cărora un ofiţer „ţinea de gardă” şi era responsabil de tot ce se întâmpla pe navă. Dacă eram eu „de gardă” pe mare, de la mierzul nopţii până la ora 4 dimineaţa, trebuia să stau pe o „punte” (partea superioară a navei) împreună cu 2 sau 3 marinari. Toţi ceilalţi de pe navă dormeau. Eram atent la celelalte nave care le întâlneam în drumul nostru şi mă asiguram că nava noastră merge în direcţia corectă. A trebuit să fac corecţii de curs datorită abaterii produse de vânt şi de valuri. Siguranţa navei şi direcţia în care se-ndrepta aceasta era responsabilitatea mea pe timpul celor 4 ore. Nu-mi permiteam să dorm nici măcar un minut pe timpul „gărzii” mele.

 

Aşa că atunci când Biblia vorbeşte despre „ţinerea străjii” asupra altora, aceasta este o treabă foarte serioasă. Necesită vigilenţă din partea liderului spiritual pentru a ţine strajă asupra vieţii oamenilor, să se asigure că ei nu se îndepărtează, nu se abat sau se pierd.

 

Orice spital bun are „vizite zilnice”, când doctorii fac un tur şi verifică condiţia medicală a pacienţilor. Verifică acesti doctori toate secţiile într-un mod general şi decid că toţi pacienţii arată sănătoşi? Nu. Ei examinează fiecare pacient în parte. Dar ce fac majoritatea păstorilor? Se uită la toţi membrii bisericii lui duminica dimineaţa şi decid că toată lumea pare să fie bine din puct de vedere spiritual. Dar sunt foarte mulţi oameni care arată foarte sănătoşi la exterior, dar sunt de fapt foarte bolnavi în interior – atât în spitale, cât şi în biserici! Unii care arată foarte sănătoşi, se poate să aibă „cancer” care îi roade în interior. Se poate că acei oameni care par veseli în biserică, care bat din palme şi stigă „Aleluia” să aibă probleme serioase în viaţa de familie. La fel cum un doctor examinează fiecare pacient în parte, un lidiaer spiritual trebuie deasemenea să „verifice” („să păstreze o strajă”) asupra fiecărui suflet. Biblia îndeamnă toţi păstorii să „i-a bine seama de condiţia turmei lor” (Proverbe 27:23).