2013-11-29

Nu renunta / Zac POONEN

Nu renunţa

În Ioan 21:3 citim că Petru le-a spus colegilor săi apostoli că merge să pescuiască. Nu a intenţionat să meargă la pescuit doar în seara aceea. El dorea să renunţe la a mai fi apostol – deoarece eşuase în această lucrare – şi se întorcea la pescuit! Petru renunţase la afacerea sa cu câţiva ani în urmă când l-a chemat Domnul. El a uitat tot şi L-a urmat pe Domnul cu sinceritate, cum a putut mai bine. Dar a eşuat. El simţea că slujba de apostol nu i se potriveşte. După 3 ani în care a ascultat cele mai frumoase predici rostite de cel mai măreţ predicator care a existat vreodată, el s-a lepădat de Domnul – şi nu doar o dată, ci de trei ori. El s-a săturat să mai fie apostol.

 

Dar mai era un singur lucru pe care-l făcea foarte bine – pescuitul. A făcut aceasta de mic şi era expert. Aşadar s-a hotărât să redevină pescar. Unii dintre ceilalţi apostoli au simţit acelaşi lucru. Au dorit să se reîntoarcă la meseria de pescar, deoarece au eşuat în a fi apostoli! Ei erau oameni sinceri. Au apreciat mesajele lui Isus şi inimile lor ardeau când le vorbea. Ei doreau să fie ucenicii Lui cu toată inima. Dar au eşuat.

Poate experienţa ta se aseamănă cu a lor. Poate ai ascultat mesaje pline de putere şi ai fost mişcat de ele. Inima ta a ars când ai auzit Cuvântul Domnului. Poate ai uitat tot şi L-ai urmat pe Domnul cu sinceritate. Poate ai luat decizii după ce ai ascultat mesaje pline de putere. Poate după eşecuri repetate, ţi-ai spus: “De data aceasta voi reuşi”. Dar ai eşuat din nou. Privind în urmă, poate tot ce vezi este eşec peste eşec. Poate mulţi sunteţi atât de descurajaţi încât vă gândiţi: “N-are rost. Evanghelia poate ajuta pe alţii. Dar pe mine nu. Sunt prea departe. Nu voi reuşi niciodată.

Simţi aceste lucruri? Te-ai hotărât să nu mai încerci pentru că nu merită? Te-ai hotărât să te întorci în lume să cauţi o plăcere în deşertăciune? Simţi că ar fi fost mai bine pentru tine dacă ai fi fost lumesc şi nu ai fi avut pretenţia să fii creştin? Ai fi vrut să nu mai afirmi că eşti ucenic al Domnului Isus?

Tot aşa au simţit şi apostolii când s-au hotărât să se întoarcă la pescuit. Domnul le-a permis să plece, spunându-le: Mergeţi înainte. Pescuiţi şi vedeţi dacă veţi reuşi.” Petru şi prietenii lui au încercat toată noaptea să prindă peşte – şi au eşuat într-un mod mizerabil. Nu au mai avut niciodată o astfel de noapte.

De fapt, erau foarte mulţi peşti în marea Galileii şi sunt sigur că ceilalţi pescari au prins foarte mulţi în noaptea aceea. Ceilalţi peşti au mers aproape de celelalte bărci. Dar Dumnezeu i-a ascuns de Petru şi nici unul nu s-a apropiat de barca lui. Poate ceilalţi pescari au venit lângă barca lui Petru şi i-au spus ce mulţi peşti au prins. Petru şi prietenii lui probabil că s-au mirat de acest lucru din moment ce ei nu au prins nimic!

Petru renunţase la chemarea pe care i-a făcut-o Dumnezeu şi trebuia să fie frânt din nou printr-un eşec. Apostolii au început să pescuiască pe la 6 seara. Dar Isus nu a venit până a doua yi dimineaţa la ora 5. Domnul ştia că Petru nu va prinde nici un peşte în noaptea aceea. De ce nu a venit mai devreme – imediat după ce au plecat la pescuit – pentru a nu-şi pierde timpul? De ce nu a venit pe la 9 seara? De ce a aşteptat până a doua zi dimineaţa la ora 5? De ce a aşteptat până erau epuizaţi după ce s-au luptat 11 ore şi au eşuat? În răspunsul la aceste întrebări, vom descoperi tiparul lui Dumnezeu care ne permite să eşuăm. Vom descoperi scopul lui Dumnezeu în eşecul omului. Vom înţelege de ce El nu a venit să ne ajute în trecut, când ne luptam, în ciuda repetatelor strigăte de ajutor şi de ce multe rugăciuni sincere rămân fără răspuns.

Când Petru şi prietenii lui au mers la pescuit în seara aceea la ora 6, nu erau nişte rataţi. Erau plini de speranţă. Până la ora 9 nu au prins nici un peşte şi probabil erau puţin descurajaţi. Dar ieşirea lor nu era încă un eşec. La miezul nopţii, probabil erau în depresie. A doua zi, la ora 4 dimineaţa, au început să+şi piardă speranţa. Dar trebuiau să devină rataţi în totalitate. Pentru ca aceasta să aibă loc, trebuia să mai fie un eşec. Încrederea în sine scădea. Dar trebuia să scadă de tot până la zero – să atingă fundul. Aceasta s-a întâmplat la ora 5 dimineaţa. Atunci au fost gata să renunţe. Probabil au spus: “Nu mai merită să încercăm. Să mergem acasă.

Atunci a apărut Domnul. Aceasta este metoda lui Dumnezeu. El le-a umplut mreaja atât de mult încât era gata să se rupă. Nu au mai prins niciodată atât de mulţi peşti într-o singură zi. În dimineaţa aceea au prins 153 de peşti mari. Poate în zilele bune au prins 20-30. Dar aceasta era o adevărată minune. Nimeni nu a mai prins atâţia peşti într-o zi pe marea aceea. Această captură urma să fie consemnată în cartea recordurilor din Galileea. Ei urmau să-şi amintească mereu minunea pe care a făcut-o Domnul pentru ei, atunci când au renunţat să mai spere !

Eşti la capătul puterilor astăzi, nu mai ştii încotro să apuci, ce să faci în continuare pentru că oriunde priveşti vezi doar dezamăgire şi eşec ? Atunci, probabil eşti foarte aproape de locul în care Domnul urmează să apară. Nu renunţa ! El aşteaptă ca încrederea în tine să ajungă la zero. Dacă nu a venit până acum, înseamnă că nu ai ajuns încă pe zero. El vede o urmă de încredere în sine la care trebuie să renunţi.