2010-10-19

Zac Poonen-Înţelegeţi atitudinea lui Dumnezeu împotriva păcatului

Înţelegeţi atitudinea lui Dumnezeu împotriva păcatului – Zac Poonen

 

Mesajul lui Naum a fost un mesaj al mâniei lui Dumnezeu. În Naum 1:2 şi 6, întâlnim cuvinte ca – gelos, se răzbună, plin de mânie, răzbunare, indignare, mânie, mânie aprinsă şi furie. Aceste cuvinte exprimă mânia şi furia izbucnite nu doar împotriva păcatului, ci de asemenea împotriva oamenilor care continuă să păcătuiască. „Domnul este îndelung răbdător, dar de o mare tărie; şi nu lasă nepedepsit pe cel rău. Domnul umblă în furtună şi în vârtej, şi norii sunt praful picioarelor Lui” (Naum 1:3). Dumnezeu este încet la mânie şi foarte răbdător. Dar la sfârşit El va judeca. Iar mânia şi judecata Lui sunt îndreptate mai cu seamă împotriva acelora care-i asupresc pe alţii. El va aduce dreptatea Sa asupra tuturor acelora care au fost înşelaţi pe pământ.

 

 

Între păcatul lui Adam şi păcatul lui Cain a fost o diferenţă. Adam s-a lovit pe el însuşi, dar n-a lovit pe nimeni altcineva. De aceea, el n-a fost blestemat. Numai pământul a fost blestemat (Geneza 3:17). Însă, păcatul lui Cain a lovit o altă persoană – Abel. De aceea el însuşi a fost blestemat de Dumnezeu (Geneza 4:11). Când faci ceva care loveşte în vreun fel o altă persoană, acesta este un păcat grav. El poate aduce blestemul lui Dumnezeu asupra ta la fel cum l-a adus şi asupra lui Cain, dacă nu te pocăieşti şi nu-ţi mărturiseşti păcatul. De exemplu, poate că ai vorbit de rău împotriva cuiva şi i-ai stricat reputaţia; sau te-ai apropiat de o fată şi i-ai stârnit afecţiunea faţă de tine şi apoi ai abandonat-o (poate că nu i-ai atins trupul, dar totuşi ai rănit-o). Dumnezeu este gelos, plin de mânie, supărat şi indignat, iar furia lui devastatoare se va răzbuna pe toţi cei care fac astfel de lucruri. Poate că deocamdată această judecată nu a venit asupra ta, deoarece El încă te aşteaptă să te pocăieşti. Dar Dumnezeu ia aminte la cele mai mici lucruri pe care le facem împotriva altora, şi într-o zi El ne va pedepsi pentru toate acestea. Mulţi predicatori şi-au pierdut ungerea lui Dumnezeu din viaţa lor deoarece au spus cuvinte nepăsătoare împotriva altora, fără să cunoască adevărul – criticând şi răspândind poveşti neverificate. Atunci Îşi îndepărtează Dumnezeu ungerea de la astfel de predicatori. Şi dacă ei continuă să fie neglijenţi în vorbire, într-o zi Dumnezeu le va lua şi mântuirea.

 

De ce a fost Dumnezeu aşa de supărat pe Asiria? Nu pentru că fumau şi beau, sau pentru că luau droguri dăunătoare. Credem că a lua droguri este ceva oribil. Este. Dar în ochii lui Dumnezeu nu este la fel de oribil ca vorbirea de rău – pentru că atunci când iei droguri îţi faci rău numai ţie, dar când vorbeşti pe la spate, faci rău altora. Vreau să fac ceea ce au făcut acei proroci ai Vechiului Testament: Să vă dau o înţelegere exactă a ceea ce Dumnezeu consideră a fi păcate grave. Furia lui Dumnezeu izbucnită împotriva Asiriei s-a datorat faptului că poporul ei asupriseră alţi oameni. În acelaşi fel, Dumnezeu va judeca într-o zi fiecare fiinţă umană care a trăit vreodată, dacă acea fiinţă a rănit pe cineva în vreun fel prin vorbele sau acţiunile ei. Oamenilor le vine greu să creadă aceasta. Dar tot la fel de greu le vine oamenilor să creadă şi într-un loc real numit „Iad”. Sunt mulţi care-şi imaginează că Dumnezeu va slava în final pe toată lumea şi chiar şi aceia care merg în iad vor merge în final în rai!!! Unii merg chiar la extremă, crezând că Satan însuşi se va converti într-o zi! Dar eu cred Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă nu poţi crede într-un Dumnezeu plin de mânie, atunci nu crezi nici într-un Dumnezeu plin de dragoste. Dragostea cere mânie şi pedeapsă – şi voi explica de ce.

 

Să presupunem că ai doi copii, pe care îi iubeşti la fel şi într-o zi îl vezi pe băiatul mai mare că-l loveşte pe cel mai mic cu o piatră şi-l face să sângereze. Bietul băieţel este incapabil să se apere singur împotriva cuiva mai puternic decât el. Ce vei face ca tată? Doar vei sta şi te vei uita? Îţi iubeşti amândoi băieţii. Şi pentru că iubeşti, te vei supăra. Dacă nu-ţi iubeşti copilul, vei ignora ceea ce se face şi nu te vei supăra. Dar dragostea va aduce mânia împotriva răului, pentru că dragostea cere dreptate. Îl vei pedepsi pe băiatul mai mare pentru că l-a rănit pe cel mai mic. Este exact ceea ce a făcut Dumnezeu şi cu Asiria. Şi aceasta este ceea ce El va face într-o zi tuturor oamenilor care-i rănesc pe alţii în vreun fel. Vom vedea limpede aceasta în Ziua Judecăţii.

 

Sper de aceea că studiul nostru asupra cărţii Naum ne va face extrem de atenţi în viitor să evităm cuvintele şi acţiunile care i-ar putea răni pe alţii în vreun fel. Vrei să fii un slujitor al lui Dumnezeu? Fii atent atunci cu vorbele tale – în special vorbele pe care le spui despre aceia pe care nu-i simpatizezi, sau nu eşti de acord cu ei.

 

În Naum 1:7-10, vedem atitudinea lui Dumnezeu faţă de prietenii Lui şi faţă de duşmanii Lui. Vedem mai întâi atitudinea Lui faţă de aceia care răspund Cuvântului Său în pocăinţă. El este bun cu ei. Când vine necazul, El este un adăpost puternic. Dacă te smereşti şi răspunzi la aceste avertismente dure ale prorocilor, Dumnezeu va fi foarte bun cu tine şi, cînd vine necazul, El Îţi va fi ca un refugiu, protejându-te aşa cum tatăl îşi protejează băieţelul să nu fie terorizat de alţii. Domnul Îi cunoaşte pe toţi cei care se încred în El. El nu uită nici măcar o singură persoană. Poţi fi slab, sărac şi fără speranţă, dar Dumnezeu te cunoaşte personal dacă eşti unul dintre aceia care se încred în El.

 

Vedem apoi, în următoarele câteva versete, atitudinea lui Dumnezeu faţă de duşmanii Lui. „Dar cu nişte valuri ce se varsă peste mal, va nimici cetatea Ninive” (Naum 1:8). Când vine o vărsare de ape, într-un moment ea rade pur şi simplu pe toată lumea. Iată cum are să vină judecata lui Dumnezeu asupra vrăjmaşilor Lui. „El urmăreşte pe vrăjmaşii Lui până în întuneric”. Profetul foloseşte aceste expresii ca să arate cum îi urmăreşte Dumnezeu ca să-i distrugă pe aceia care nu iau în serios Cuvântul Său. „Ce planuri faceţi voi împotriva Domnului? El le zădărniceşte! Nenorocirea nu va veni de două ori. Căci vor fi ca nişte mănunchiuri de spini încâlciţi, şi tocmai când vor fi beţi de vinul lor, vor fi mistuiţi de foc, ca o mirişte de tot uscată” (Naum 1:9-10).

 

Care au fost păcatele Asiriei de S-a mâniat Dumnezeu aşa de tare pe poporul ei? În primul rând, mândria lui faţă de Dumnezeu şi, în al doilea rând, cruzimea lui faţă de alţii. El a profitat de alţii şi i-a asuprit. Acestea sunt cele două lucruri pe care profeţii le-au subliniat întotdeauna – atitudinea oamenilor faţă de Dumnezeu şi faţă de alte fiinţe umane. Pentru că majoritatea credincioşilor nu citesc suficient aceste cărţi profetice, chiar şi ei rămân tot mândri faţă de Dumnezeu şi aspri faţă de alţii. Mulţi credincioşi spun că aceste cărţi profetice ale Vechiului Testament sunt plictisitoare. Aceasta este exact ceea ce doreşte diavolul să-ţi spună, aşa încât să nu înţelegi nimic din mânia lui Dumnezeu împotriva mîndriei şi asprimii inimii.

 

Vreau să te încurajez să citeşti aceşti profeţi, chiar dacă unii dintre ei îţi vor părea o lectură laborioasă. Poţi ajunge la inima lui Dumnezeu pe măsură ce citeşti aceste cuvinte şi înţelegi cum simte Dumnezeu faţă de astfel de chestiuni. Prin repetiţie constantă, mesajul va lovi în interior şi va fi în final scris în inima ta – că Dumnezeu urăşte păcatul. Atunci îţi va fi teamă şi te vei înfiora să mai comiţi vreunul din acele păcate.