2014-01-17

Crestinul si yoga – Sandeep Poonen

Creştinul şi yoga

Sandeep Poonen

Yoga este o ştiinţă hindusă care pretinde că îi învaţă pe oameni cum să-şi unească sufletul cu “Sufletul Suprem” şi să se contopească cu “Voinţa Cosmică”.

 

Practica yoga are 3 componente principale:

1) Componenta exerciţiului fizic

2) Componenta meditaţiei mentale

3) Componenta incantaţiilor verbale.

Toate acestea combinate formează yoga.

Să privim acestea trei separat.

1) Nu este nimic bun sau rău moştenit cu privire la exerciţiile fizice. Dacă cineva îşi întinde picioarele într-un anume mod, nu este nimic sfânt sau rău. Nici unul din exerciţiile fizice de întindere din yoga nu trebuie conectate cu o religie. Aşadar putem face exerciţii chiar dacă cel care le practică este hindus (sau musulman, sau budist). O lecţie de yoga tipică nu pune accent, de la început, pe conexiunea spirituală. Aşadar, când oamenii aud că creştinii se opun practicării yoga, se întreabă de ce. Motivul este că cu cât avansezi în yoga, cu atât te apropii de scopul final ce se află în spatele acestor exerciţii. Dacă exerciţiile de respirat par inofensive la început, chiar şi acestea pot fi ca nişte pietre colţuroase deoarece scopul final este contopirea individului cu Voinţa Cosmică”.

2) Când vorbim despre componenta meditaţiei mentale, trebuie să fim foarte atenţi : Yoga îi învaţă pe oameni să-şi golească mintea de toate gândurile şi apoi să mediteze. Acest lucru este greşit pentru un creştin. Biblia ne spune să medităm la Cuvântul Domnului mereu. Trebuie să ne umplem mintea cu Cuvântul lui Dumnezeu – meditând în mod special la acele versete care ne vorbesc despre dragostea Lui pentru noi (Psalm 139:10; Isaia 49:15-16; Ier. 29:11).

3) Componenta incantaţiilor verbale este cea pe care trebuie să o evităm cel mai mult. Yoga învaţă oamenii să facă incantaţii folosind cuvântul “om” – o silabă care se presupune a fi cea mai mare manifestare a prezenţei lui Dumnezeu în hinduism. Invocarea lui om pentru relaxare este mai mult decât o incantaţie oarbă a unei silabe. Este o deschidere a minţii spre alte duhuri. Ca şi creştini, nu trebuie să căutăm să obţinem nici un fel de relaxare prin incantaţii. Nici măcar Numele lui Isus nu-l folosim pentru incantaţii deoarece Numele Lui nu este o “mantra” – şi Domnul a interzis cu desăvârşire folosirea repetiţiilor fără sens în rugăciune. Domnul ne dă odihnă în minţile noastre prin Duhul Sfânt, nu prin incantaţii.

Este bine să evităm clasele de yoga deoarece acestea sunt conduse de instructori care te fac să devii parte a filozofiei yogine. Supunerea faţă de învăţăturile lor poate face să te deschizi spre alte duhuri diferite de Duhul Sfânt, dacă nu eşti puternic ancorat în Domnul. Dar chiar dacă eşti puternic ancorat în Dumnezeu, exemplul tău poate încuraja pe credincioşii mai slabi să meargă la aceste cursuri – şi ei pot suferi. Deci, dacă crezi că exerciţiile fizice din yoga te ajută să fii în formă, le poţi practica singur acasă. Dar dacă crezi că fac rău cugetului tău, atunci evită-le. Sunt multe alte exerciţii pe care le poţi face pentru a te menţine în formă din punct de vedere fizic. Ştim că avem gândurile Duhului dacă avem pace în inimă (Rom. 8:6).